Luova toimisto La&La

Kristina Carlson: Herra Darwinin puutarhuri

22.11.2009 // // Leena

Herra Darwinin puutarhuriCarlsonin Herra Darwinin puutarhuri on romaanitaiteen saralla ehkä parasta mitä tänä vuonna Suomessa on kirjoitettu. 1870-luvun englantilaiseen pikkukylään Kentiin sijoittuvan romaanin päähenkilö, kovia kokenut Thomas Davies on tiedemies Charles Darwinin puutarhuri, johon kyläläiset purkavat Darwinia ja tiedettä kohtaan tuntemaansa epäluuloa. Tapaa, jolla kyläläisten ajatuksia kuunnellaan, tekee mieli verrata Wim Wendersin Berliinin taivaan alla -elokuvan kirjastokohtaukseseen (vaikka parempiakin vertailukohtia varmasti löytyy muista tajunnanvirtaromaaneista – itse vain törmäsin tähän pätkään taas pitkästä aikaa, nostalgiaa!). Tunnelma ei ole tosin aina ole ihan niin ylevä, koska Carlsonin tekstissä on  ironinen sivumaku. Toisiinsa solmiutuvien monologien polyfoninen yhteisvaikutus on teeskentelemätön ja vilpitön, eikä siinä tunnu olevan mitään pakotettua.

kunnes minä toissa iltana näin Jumalan, hän oli lyhyt, vanttera, tumma, karvainen ja pitkähiuksinen, minä näin kun hän käveli kumarassa talon ohi, sanoi jotakin viime töikseen ennen kuin käveli metsänrajaan ja katosi näkyvistä,
hän on vaiti, ja seurakunta on vaiti, ja minä kuulen miltä hiljaisuus kuulostaa kun paljaissa puunoksissa ei käy edes tuuli ja lumi leijailee maahan, hän meni mutta jätti minulle minun tyttäreni ja minun poikani jotka ovat neilsäikeisen köyden pehmeä vahvistus

Teema: Usko ja tiede, uskon menetys, suvaitsemattomuus, surutyö.


Kommentoi

0,7%?