Tagi: tietokirjat

Bill Bryson: A Short History of Nearly Everything

13.1.2012 // // Leena

Bill BrysonTiesittekö, että Isaac Newton käytti suurimman osan ajastaan Kuningas Salomonin temppelin pohjapiirustuksen tutkimiseen, koska uskoi sen sisältävän salattua tietoa siitä kuinka luonto toimii? Ja että hän työnsi silmäänsä paksun neulan vain saadakseen tietää, mitä siitä seuraa? Tai että historiamme ensimmäisestä kansainvälisestä yhteistyötiedeprojektista 1700-luvulla uhkasi tulla täysi floppi, johon liittyi alkuasukkailta pakenemisia, haaksirikkoja, vuorilla eksymistä ja laitteiden hukkumista ympäri maailmaa?

Jos luulit, että tiede on tylsää, lue tämä kirja. Bryson näkee paljon vaivaa selittääkseen mm. maailmankaikkeuden kokoa ja historiaa ihmisläheisellä tavalla, sekä viljelee kaiken aikaa niin herkullisia anekdootteja tieteen historiasta, että välillä on pakko nauraa ääneen. Tiedemiehet ja -naiset näyttäytyvät perin inhimillisinä hahmoina, ja maailman ihmeellisyys sen käsittämättömissä mittasuhteissa ja oudoissa yhteensattumissa.

Teema: Tieteenhistoria

You may not feel outstandingly robust, but if you are an average-sized adult you will contain within your modest frame no less than 7 x 1018 joules of potential energy – enough to explode with the force of thirty very large hydrogen bombs, assuming you knew how to liberate it and really wished to make a point. Everything has this kind of energy trapped within it. We're not just very good at getting it out.

What Have You Changed Your Mind About?: Today’s Leading Minds Rethink Everything

18.1.2010 // // Leena

What Have You Changed Your Mind About?Kokoa yhteen 150 tunnetuinta tieteentekijää ja laita heidät kysymään toisiltaan niitä kysymyksiä, joita he ovat itselleen esittäneet. Näin kuuluu Edge Foundationin (www.edge.org) perustuslause, ja tälle periaatteelle rakentuu myös vuoden 2008 (julkaistu 2009) Edge-julkaisu, jossa on yli sata kirjoitusta mielen muuttamisesta.

Lopputulema on kuin intellektuaalinen karkkikauppa, jossa voi pyöriä loputtomiin ja maistella mitä moninaisimpien tieteenalojen parhaita paloja. Kirjan voi avata mistä kohtaa haluaa; yhden (2-4-sivuisen) jutun lukemiseen menee vain muutama minuutti, joiden aikana pelastaa tylsimmänkin päivän aivottomalta apatialta.

Parasta kirjassa on kuitenkin sen aiheuttama toivon tunne: niin kauan kuin ihmisellä on nöyrä, kriittinen ja utelias mieli, se pystyy kyllä melkeinpä mihin vaan. Ties vaikka maailma pelastuisi.

Teema: Tieteellinen ajattelu

A sentence of Ludwig Wittgenstein from his Tractatus Logico-Philosophicus (5.6) was like a dogma for me: "Die Grenzen meiner Sprache bedeuten die Grenzen meiner Welt. — The limits of my language signify the limits of my world " (my translation). Now I react to this sentence with an emphatic "No!".

When I look at something, when I talk to somebody, when I write a few sentences about "what I have changed my mind about and why", the neuronal network in my brain changes all the time and there are even structural changes in the brain. [...] As most neuronal information processing remains in mental darkness, i.e. happens on an implicit level, it is in my view impossible to make a clear statement why somebody changed his or her mind about something. If somebody gives an explicit reason for having changed the mind about something, I am very suspicious. [...]

This is what I think today, but why I came to this conclusion I don't know; it was probably several reasons that finally resulted in a shift of mind. i.e. overcoming Wittgenstein's straitjacket.

Ernst Pöppel