Toiminimen perustamisesta

Minulta on kysytty tätä pariinkin kertaan, ja vaikka netistä löytyykin tietoa vaikka kuinka, niin tässä yhteen sähköpostiin kirjoittama vastaukseni:

Ensinnäkin, Suomessa on tarjolla ihan hirveästi ilmaista opastusta ja koulutusta aloitteleville yrittäjille. Itse menin ensi töikseni Naisyrittäjyyskeskuksen Info-tilaisuuteen. Sieltä saa semmoisen hyvän alkupotkaisun. Muitakin vastaavia keskuksia on ympäri maata.

Sitten, jos ajattelit että starttirahalle voisi olla käyttöä (n. 600 euroa kuussa esim. puolen vuoden ajan), niin varaa aika starttirahavirkailijalle (esim. Helsingissä täällä). Starttirahalla on kaksi perusehtoa:

1. Rahaa pitää hakea ennen kuin yritys on perustettu
2. Jos/kun raha on myönnetty, sen aikana ei saa tehdä tavallisia palkkatöitä

Helsingin työ- ja elinkeinotoimiston kautta voi päästä myös sen kustantamalle yrittäjäkurssille HSE:n Pienyrityskeskukseen, voin suositella mikäli tunnet tarvetta sellaiselle.

Jotta saat starttirahan, sinun pitää näyttää virkailijalle ns. liiketoimintasuunnitelma. Valmiin pohjan voi ladata Naisyrittäjyyskeskuksen sivuilta, tai sitten voit täyttää netissä täytettävän version. Tai sitten, jos virkailija ohjaa sinut tuolle yrittäjäkurssille, niin liiketoimintasuunnitelma tehdään siellä yhdessä ohjaajien kanssa ja silloin starttirahakin on aika taattu. Liiketoimintasuunnitelma on itse asiassa ihan hyvä muutenkin tehdä, sen kautta pystyy selvittämään itselleenkin muutamia olennaisia seikkoja :). Tein itse niin, että olin hakenut ja saanut starttirahan (ja perustanut toiminimen) jo ennen kuin menin kurssille eli vähän väärin päin – useimmat muut kurssilaiset perustivat yrityksensä vasta kurssin jälkeen, jos perustivat ollenkaan.

Tuo HSE:n yrittäjäkurssi oli ehdottomasti hyödyllinen, tosin osuin itse sellaiselle kurssille, jossa painotettiin markkinointia ehkä vähän liikaakin (esim. henkilökohtaisen myyntityön harjoitussessiot videoineen oli musta vähän liioittelua…). Tässä kuvaus.

Yrityksen varsinainen perustaminen on helppo ja nopea juttu. Lomakkeen voi ladata täältä (jos kyseessä on toiminimi, niin oikea lomake on se Y3). Rekisteröintimaksu on muistaakseni 65 euroa. Noilta samoilta sivuilta voi myös tarkistaa, onko yrityksen nimi jo varattu (YTJ tietopalvelun yrityshaku). Tiedot menee yhdellä lomakkeella kaikkiin tarpeellisiin rekistereihin (esim. yhden henkilön toiminimen kohdalla ennakkoperintärekisteriin, kaupparekisteriin ja alv-rekisteriin), ja ainakin itseni kohdalla tiedot näkyi rekisterissä parissa päivässä. Jos mietit, mikä yritysmuoto on sinulle sopiva, niin nyrkkisääntö on ymmärtääkseni sellainen, että pienemmillä vuosituloilla toiminimi on hyvä, isommilla kommandiittiyhtiö tai osakeyhtiö.

Perustamisen jälkeen pitää sitten hoitaa nämä tavalla tai toisella:

  • sosiaaliturva: yrittäjän pitää käytännössä huolehtia tästä itse –> vakuutusten ottaminen (itse otin pakollisen yrittäjän eläkevakuutuksen YEL:n Varmasta + vapaaehtoisen tapaturma/sairausvakuutuksen Mandatumista) ja yrittäjien työttömyyskassaan liittyminen (SYL tai AYT, näillä ei käsittääkseni ole oikein mitään eroa, itse kuulun SYLiin). YEL-summa (vuositulo) määritellään itse ja saattaa olla vähän hankala pähkinä purtavaksi; yleensä aloittelevat yritykset määrittelevät sen hyvinkin alhaiseksi jotta maksutkin on pienet – mitä ei kuitenkaan suositella! Summahan vaikuttaa siis suoraan siihen, minkälaisia äititys-, sairaspäivä- ym. rahoja saa. YEL-summaa voi kyllä muuttaa myöhemmin (muistaakseni nostaminen ainakin on helppoa, laskemisessa oli jotakin rajoituksia – kunnon tasolle kannattaa nostaa ainakin silloin, kun päättää hankkia lapsia!). Työttömyskassaan ilmoitettu summa ei muuten saa olla isompi kuin YEL, itse ilmoitin molempiin täsmälleen samat summat.
  • kirjanpito: kannattaa hankkia kirjanpitäjä (itse maksan tästä 30 e/ kk, mikä on tosi pieni hinta hyötyyn nähden)
  • arvonlisävero: maksetaan jos tulot on yli 8500 vuodessa (verohallinto lähettää ohjeet ja kirjanpitäjä laskee maksettavat summat puolestasi)
  • ennakkoverot (eli tuloverot, jotka määritellään ja maksetaan itse): varsinkin aluksi on ihan mahdotonta tietää, kuinka paljon tuloja tulee. Verohallinto lähettää ennakkoveroliput tuon em. perustamislomakkeen perusteella, joten siihen kannattaa laittaa vähän alhaisempi tulomäärä. Summaa voi kyllä muutella myöhemmin. Ennakkoveroissa on se tylsä puoli, että niitä sitten maksellaan aina tiettyinä eräpäivinä, oli siinä kuussa tuloja tai ei.

Ai niin, yksi vinkki vielä: jos/kun perustat yrityksen, sinulle tulee soittamaan n. miljoona erilaista yritysrekisterihuijaria. Sinun ei tarvitse ilmoittaa tai päivittää yhteystietojasi mihinkään! Ainoa tämäntyyppinen taho, johon ehkä kannattaa liittyä, on Suomen Yrittäjät (palveluihin kuuluu mm. puhelinneuvonta, jossa päivystää juristeja ja talousalan ammattilaisia).

One thought on “Toiminimen perustamisesta

  1. Todella informaativinen artikkeli ja varmasti hyödyllinen yrittäjäksi haluaville. Ajattelin vinkata Zervantin ilmaisesta kirjanpito-ohjelmasta, joka tekee kirjanpidosta myös helpompaa. Palvelu on erityisesti suunniteltu pienyrittäjille ja se tekee tarvittavat raportit (kuten alviraportin) myös automaattisesti. Sinun tarvitsee oikeastaan vain syöttää menosi ja tulosi ja palvelu hoitaa loput sinun puolestasi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *