Kristina Carlson: Herra Darwinin puutarhuri

Herra Darwinin puutarhuriCarlsonin Herra Darwinin puutarhuri on romaanitaiteen saralla ehkä parasta mitä tänä vuonna Suomessa on kirjoitettu. 1870-luvun englantilaiseen pikkukylään Kentiin sijoittuvan romaanin päähenkilö, kovia kokenut Thomas Davies on tiedemies Charles Darwinin puutarhuri, johon kyläläiset purkavat Darwinia ja tiedettä kohtaan tuntemaansa epäluuloa. Tapaa, jolla kyläläisten ajatuksia kuunnellaan, tekee mieli verrata Wim Wendersin Berliinin taivaan alla -elokuvan kirjastokohtaukseseen (vaikka parempiakin vertailukohtia varmasti löytyy muista tajunnanvirtaromaaneista – itse vain törmäsin tähän pätkään taas pitkästä aikaa, nostalgiaa!). Tunnelma ei ole tosin aina ole ihan niin ylevä, koska Carlsonin tekstissä on  ironinen sivumaku. Toisiinsa solmiutuvien monologien polyfoninen yhteisvaikutus on teeskentelemätön ja vilpitön, eikä siinä tunnu olevan mitään pakotettua.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *