Blogi

Iloisen ahvenen tofulevite (eli: olemme lomalla!)

29.6.2017 // , // Leena

Tofulevite

Aurinkoista kesää! La&La jää kesälomille ja palaa toimistolle elokuussa. Sillä välin – ja uusia nettisivujamme odotellessa (uskokaa tai älkää, ne ovat tulossa) – syökää hyvin ja nauttikaa kesästä! Alla oleva resepti oli menestys juhannuksena, ja sitä rakastavat niin sekasyöjät kuin vegaanit. Levitteessä on hauskan kalaisa maku – ilman kalaa tai muita eläinkunnan tuotteita.

Iloisen ahvenen tofulevite

(Henni Saramäen reseptiä mukaellen)

1 paketti Jalotofun savutofua
1/2 purkkia vegaanista Sheese-ruohosipulilevitettä *
3-4 dl vegaanista majoneesia **
1/2 punasipuli
sitruunaa
tilliä
mustapippuria

Murustele tofu pieneksi esimerkiksi perunasurvimella tai haarukalla. Pilko punasipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki keskenään ja mausta maun mukaan sitruunalla, tillillä ja mustapippurilla. Valmis! Sopii erinomaisesti leivän päälle tai uuniperunan täytteeksi. Savu ja tilli antavat levitteelle kalaisan maun. Jos haluat korostaa kalan makua, mausta lisäksi merileväsuolalla ja korvaa osa majoneesin öljystä pellavansiemenöljyllä.

* Voit jättää Sheesen myös pois ja tehdä levitteen pelkästään majoneesiin. Lisää silloin majoneesin määrää parilla desillä.

**Vegaanisen majoneesin voi tehdä itse tai ostaa valmiina. S-markettien Xtra-kevytmajoneesi on vegaanista, muita vegemajoneeseja saa ekokaupoista. Itse tehtynä majoneesiin tarvitaan 1 dl soijamaitoa ja 2 dl öljyä jotka vispataan majoneesiksi mausteiden kera. Suosin ekstraneitsytoliiviöljyä, mutta toiset tykkäävät rypsiöljystä (itse sain rypsiöljyllä aikaan jotain, joka aiheutti aviomiehessä puistatuksia…). Mausteeksi laitoin pienen tilkan valkoviinietikkaa, sitruunaa, suolaa ja sinappijauhetta.  Voit tehdä majoneesin myös pehmeästä tofusta tai aquafabasta.

Lala.fi uudistuu!

11.4.2017 // // Leena

Suutarin lapsella ei ole kenkiä vai miten se meni. No kohta on: työstämme paraikaa sivustoamme ja uudet sivut julkaistaan syksyyn 2017 mennessä! :)

 

Kohti ilmastoystävällistä internetiä

17.4.2016 // // Leena

Tämä kirjoitus perustuu pitkälti Jenn Schlickin pitämään esitykseen ”Low-Carbon Web Design” 15.4.2016 WordCamp Helsingissä.

Internet ilmaston lämmittäjänä

Kun puhumme tekojemme ilmastovaikutuksista, emme yleensä ajattele ensimmäiseksi internetiä. Mutta mikä on jokapäiväisen googlettamisen tai Facebookissa, Twitterissä ja Netflixissä roikkumisen merkitys? Verrataanpa internetin energiankulutusta maailman valtioihin:

Energiasyöpöt valtiot

Jos Internet olisi valtio, se olisi maailman kuudenneksi energiasyöpöin. Kuva: Jenn Schlick. Lähde: IEA: Electricity Information (2012 Edition)

Kyse ei siis ole näpertelystä. On myös otettava huomioon, että linjoilla on tällä hetkellä vasta 40% maailman ihmisistä. Luku tulee tulevaisuudessa kasvamaan nopeasti, kun Aasian ja Afrikan kasvava keskiluokka kytkee itsensä verkkoon. Tarve hiilivapaalle nettisuunnittelulle on huutava.

Miten suunnitellaan hiilivapaita nettisivuja?

1. Valitse hiilivapaa palvelin

Suurin osa verkkosivujen datasta ladataan siltä palvelimelta, johon nettisivut on tallennettu eli pääpalvelimelta. Päästöjä voi siis alentaa merkittävästi, kunhan valitsee vihreän webhotellin. La&La onkin suosinut jo vuosia hiilineutraaleja tai -vapaita palvelimia. Web designerilla ei tosin aina ole sanavaltaa siihen, kenen kanssa asiakas on solminut webhotellisopimuksensa, mutta lupaamme tästä lähin paasata asiasta hieman enemmän. ;) Ykkössuosikkimme Suomessa on 100%:sti tuulivoimaa käyttävä Shellit.org.

Pääpalvelimen jälkeen seuraavaksi merkittävin päästöjen lähde on varmuuskopioiden säilytyspaikka. Amazon S3 -pilvipalvelu on tällä hetkellä huomattavasti huonommassa maineessa kuin Google.

2. Luo energiatehokasta koodia

Energiatehokkuus netissä hyödyttää kaikkia samalla tavoin kuin energiatehokkuus rakennuksissa: kun sivut on suunniteltu oikein, ne latautuvat nopeasti, jolloin säästyy sekä aikaa (= käyttäjien hermoja; rakennusten kohdalla rahaa) että energiaa.

Helpoin tie sivujen nopeuttamiseen on välimuistin käyttöönotto. Suosituimpia lisäosia WordPressissä tähän tarkoitukseen ovat W3C Total Cache ja WP Super Cache. Tämän jälkeen hiilijalanjälkeä voi pienentää vielä näillä:

Ecograder-palvelussa voi tarkistaa omien sivujensa ekotehokkuuden. (Huom. Shellit.org ei ole vielä lisännyt itseään The Green Web Foundationin listalle, jonka takia palvelimella olevat sivut saavat huonon sijoituksen. Asiasta on huomautettu.)

3. Mieti, mitä sivulla kävijä ohjataan tekemään

Vaikka sivut olisivat nopeat ja sijaitsisivat vihreällä palvelimella, ne voivat ohjata käyttäjän käyttäytymistä energiasyöppöön ja runsaspäästöiseen suuntaan. Onko sivustolla esim. paljon videoupotuksia? Jos vihreyttä vertaillaan, YouTube voittaa Vimeon.

Al Gore: The Future (2013, 377 s.)

5.10.2014 // // Leena

Al Gore: The FutureAl Goren The Future -kirjaa lukiessa on ristiriitainen olo: Koska se käsittelee enemmän tai vähemmän kaikkea, ollaan niin suurten asioiden (tai hyperobjektien) äärellä, että henki salpautuu. Toisaalta maapallo tuntuu samaan aikaan kutistuvan: monimutkaiset vaikutus- ja seuraussuhteet saavat aikaan sen, että kaikki onkin käsittämättömän pientä ja haavoittuvaista. Kukaan ei voi vetäytyä vastuusta ja kaikki ovat riippuvaisia toisistaan. Lue lisää »

Olemme muuttaneet

4.8.2014 // // Leena

La&La muutti heinäkuun alussa Kalliosta Helsingin keskustaan Metropolia-ammattikoulun yhteyteen. Vanhassa panimorakennuksessa työskentelee mm. yhteistyökumppanimme Gruppo Software sekä muita mielenkiintoisia toimijoita arkkitehdeistä tutkijoihin. Kiva aloittaa syyskausi uudessa ympäristössä!

Uusi osoitteemme on Kalevankatu 39, 00180 Helsinki.

Sisäänkäynti ei meidän, mutta sama talo. :)

Sisäänkäynti ei ole meidän, mutta sama talo, toinen kerros. :)

 

Pasi Toiviainen: Ilmastonmuutos. Nyt. (Otava, 2007)

10.2.2014 // // Leena

Pasi Toiviainen: Ilmastonmuutos. Nyt. Sanon suoraan: tämä on karsea kirja.  Sen kannessa pitäisi olla jonkinlainen Ei masennukseen taipuville! -varoitusteksti, mutta sellaiseen meillä ei taida olla nyt varaa. Kaikkien tulisi lukea tämä kirja.

Jokainen on epäilemättä tähän päivään mennessä kuullut kasvihuoneilmiöstä ja ilmastonmuutoksesta, ja saanut sellaisen käsityksen että kyse on isosta asiasta. Minua kuitenkin  epäilyttää, kuinka laajalti asian oikeat mittasuhteet ymmärretään. Minulla on itsellänikin vaikeuksia käsittää niitä, sillä kyse on jostakin sellaisesta, jonka miettimiseen ihmisaivoja ei ole luotu ja jota ihminen lajina ei ole koskaan aiemmin joutunut ajattelemaan. (Tästä lisää tuonnempana.)

Ilmastonmuutos. Nyt. on jo muutaman vuoden vanha teos, mutta sen asiasisältö on edelleen ajankohtaista. Ilmastotieteessä ei tietääkseni ole tapahtunut mitään suuria läpimurtoja sitten vuoden 2007: ilmastomallit ja -ennusteet ovat vain tulleet tarkemmiksi. Lue lisää »

Apokalyptisen ilmastokatastrofin uhan todellisuuden myöntäminen ei siis – ainakaan vielä tässä vaiheessa – merkitse toivosta luopumista eikä synkkyyteen vajoamista. Toivo vain saa uuden sisällön. Ilmastoherätyksen läpikäyminen on kuin kriisikokemus. Jos sen kokee niin syvästi ja kokonaisvaltaisesti kuin maailman nykytilanne edellyttää, se tuntuu vievän elämältä pohjan. Se pakottaa laittamaan elämänarvot uuteen uskoon. Mutta kuten monet henkilökohtaisen tragedian läpikäyneet todistavat, tällaisen koettelemuksen kautta on löydettävissä uudenlainen rauha. Paljastuu, mitkä asiat elämässä todella ovat tärkeitä. Kun on kerran menettänyt "kaiken", oppii arvostamaan elämän pieniä asioita. Ja mikä tärkeintä, kun elämänarvot ovat kohdallaan, sitä tekee hyviä tekoja. Meidän on nyt käytävä läpi tällainen kriisikokemus kollektiivisesti. Sen jälkeen maailma voi alkaa parantua.

La&La yhteistyöhön Gruppo Softwaren kanssa

20.8.2013 // // Leena

La&La ryhtyy kehittämään Gruppo-kontaktitietokantaa. Gruppo on Gruppo Softwaren luoma työkalu viestinnän ammattilaisille, ja se on käytössä lukuisilla suomalaisilla kulttuurialan organisaatioilla Kiasmasta Tero Saarinen Companyyn. Olemme innoissamme ja ylpeitä, kun saamme olla mukana tekemässä näin hienoa tuotetta!

La&La lomalla heinäkuun

28.6.2013 // // Leena

Olemme lomalla ja palaamme toimistolle jälleen elokuun alussa.  Aurinkoisia kesäpäiviä!

Hätäpuhelin: 050 352 16 99 / Leena

Thomas Bernhard: Syy / Kellari / Hengitys / Kylmyys / Muuan lapsi

27.6.2013 // // Leena

Thomas Bernhard: SyyThomas Bernhardin omaelämäkerta: Syy / Kellari / Hengitys / Kylmyys / Muuan lapsi (Lurra Editions, 2011-2013)

Viisiosaisessa elämäkerrassaan itävaltalainen kirjailija Thomas Bernhard käy läpi muistojaan kouluiästä aikuisuuden kynnykselle. Muuan lapsessa kehä sulkeutuu ja palataan varhaislapsuuteen. Tekstiä määrittää armoton rehellisyys ja herkkyys. Toisen maailmansodan aikainen Saltzburg on painajaismainen paikka ja sen asukkaat suurimmaksi osaksi tylsämielisiä teeskentelijöitä ja välinpitämättömiä oman edun ajajia. Koululaitos on sadistinen tehdas, jossa tuotetaan järjestelmällisen kiusaamisen menetelmillä itsemurhaa hautovia nuorukaisia. Kotona ainoastaan isoisä ymmärtää älykästä, herkkää ja luovaa poikaa. Isoisä onkin koko kirjasarjan tärkein hahmo kertojan lisäksi. Hän on nuoren Bernhardin sielunkumppani ja esikuva, joka opastaa pojanpoikansa taiteen ja filosofian maailmaan sekä opettaa suhtautumaan epäluulolla niin natsien kuin katolisen kirkon harhakuviin. Lue lisää »

Vanhempia ei ylipäätään ole olemassa, on vain rikollisia, jotka ovat uusien ihmisten siittäjiä ja joiden eväät näiden heidän siittämiensä ihmisten kanssa toimimisessa ovat vain järjettömyys ja typeryys, ja hallitukset tukevat heitä tässä rikoksessa, koska hallitukset eivät ole kiinnostuneita valistamaan ja kohottamaan ihmisiä ajan vaatimuksia vastaavalle tasolle, sillä se olisi hallitusten tarkoitusperien vastaista, ja siksi miljoonat ja miljardit heikkomieliset tehtailevat aina vain lisää, luultavasti vielä vuosikymmenien, mahdollisesti vuosisatojen ajan, miljoonia ja miljardeja uusia heikkomielisiä.

Teema: Totuus, tekopyhyys, rehellisyys, inhimillisyys

Puolueiden vihreys 2012

26.10.2012 // // Jussi

Puoleiden vihreys 2012

Klikkaa kuvaa niin näet sen suurempana.

Helsingin sanomien kuntavaalien arvokartta ei näyttänyt puolueiden vihreysarvoja. Päätin tehdä kuvaajan, jossa puolueet saavat vihreysarvon välille 0-100. Ensimmäinen palkki kertoo arvon laskettuna konkreettisista kysymyksistä ja toinen arvokysymyksistä. Tämä on toki kevyehkö analyysi, mutta kertonee jotain puolueiden vihreydestä. Mielenkiintoista on myös verrata puoleiden konkreettista vihreyttä ja arvovihreyttä. Esimerkiksi Kokoomus ja Kristillisdemokraatit ovat selkeästi vihreämpiä arvo- kuin konkreettisissa kysymyksissä. Perussuomalaisilla tilanne on päinvastoin. Kaikki kolme ovat toki selkeitä hännänhuippuja vihreydessä.

Konkreettiset kysymykset olivat:

  • Kannatatko ruuhkamaksua Helsinkiin?
  • Mitä mieltä olet väittämästä: Hämeentielle pitäisi rakentaa polkupyöräväylä, vaikka tila otettaisiin pois autoilijoilta.

Arvokysymykset olivat:

  • Talouskasvu ja työpaikkojen luominen tulisi asettaa ympäristöasioiden edelle, silloin kun nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa.
  • Kaikessa kotikuntani päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista.